rabbel

Ordspelet Rabbel är ett svenskt roligt ordspel som snabbt blivit populärt bland spelare på nätet. Bakom det unika spelet står en svensk spelutvecklare. Rabbel är baserat på ett annat klassiskt ordspel, Boggle. Den svenska spelutvecklaren har dock lagt till en modernare tvist med en hel del spännande funktioner. Det har lockat många spelare som tycker om att leka med ord och som är intresserade av språk. Spelet finns lätt åtkomligt på hemsidan rabbel.se och många svenskar har upptäckt vilket roligt tidsfördriv Rabbel är.

Hemsidans layout och design

Layouten och designen på Rabbels hemsida är mycket enkel och stilren där allt fokus ligger på spelet. Det som dominerar på sidan är själva rutnätet med de bokstäver som spelarna ska använda för att skapa så många ord som de kan komma på.

Längst upp i vänstra hörnet finns tre rader under varandra där du hittar prestationer och inställningar. Där finns också en stapelsymbol där din statistik visas. På motsatt sida, i den högra hörnan, finns en symbol med en pil som visar gårdagens resultat. Där kan du också se ett frågetecken som när du klickar på det visar information om spelet.

Jämte rutnätet kan du också se rubriken ”Hittade ord” som visar hur många ord som spelet har och hur många du har hittat av dem. De är indelade utifrån antalet bokstäver ordet innehåller, vilket är två upp till sex bokstäver.

Hur spelet fungerar

Genom att länka samman bokstäver som ligger jämte varandra i rutnätet skapar du orden. Rutnätet kan ändra sammansättning av bokstäverna för att skapa nya kombinationer. Det sker genom att du klickar på den runda pilen till höger ovanför rutnätet. Varje dag uppdateras dessutom rutnätet med nya bokstäver och nya utmaningar.

Spelet ger dig också en ledtråd så snart du har klarat av första ordet. Då kommer nämligen en siffra upp i hörnet på varje bokstav som visar hur många ord som rutnätet innehåller med den bokstaven.

Poängsättning och system

Rabbel har en enkel poängsättning. Du får poäng för varje ord du hittar och ju fler bokstäver du lyckas kombinera ihop, desto högre poäng får du. Poängsystemet är innovativt och du kan indirekt tävla mot andra. Rabbel har nämligen en global topplista där det går att se andra spelares resultat. Det skapar inte bara en större motivation när du kan se vad du kan uppnå vad gäller poäng, det skapar även en viss konkurrens och viljan att försöka slå andra spelares resultat.

Dagliga uppdateringar

Som vi redan nämnt när vi beskrev hur spelet fungerar så uppdateras rutnätet varje dag för att hela tiden erbjuda nya utmaningar. Det är aldrig samma kombination av bokstäver eller ord att hitta. De nya ordpusslen som du ska lösa utmanar dig också till att hitta nya strategier för att kunna skapa så många ord som möjligt. Vilken strategi som är bäst styrs av vilka bokstäver som du har till hands för att skapa ord.

Strategi och praktiska tips

För att du ska kunna få högsta poäng när du spelar Rabbel handlar det mycket om att tänka strategiskt. Idag finns det till och med sidor på nätet där andra spelare ger tips och råd om hur du ska kunna lösa den dagliga utmaningen. En del spelare säger att du bör börja med de långa orden för de ger mer poäng. Andra rekommenderar att börja med de korta orden för att hitta ett momentum, ett flyt, i spelet. Men som i de flesta spel måste du lära dig grunderna och ”ställa in hjärnan” på vad den ska göra.

Här nedan kan du ta del av några tips och råd för att kunna maximera dina resultat.

  1. För att hitta rytmen i spelet bör du börja med ord som bildas med tre och fyra ord. De kan leda till både kortare och längre ord.
  2. Leta upp prefix och suffix, alltså förstavelser och ändelser. De skapar ett mönster som du kan bygga ett ord omkring.
  3. Sök efter bokstavskombinationer som är vanliga i svenska språket, såsom ”ng”, ”sk” och ”st”, ändelser som ”-lig”, ”-skap” och ”-het”, samt former av verb och adjektiv såsom ”-ande” och ”-ende”. Det finns givetvis fler, dessa är bara exempel.
  4. Fokusera på att hitta delar i rutnätet som har många vokaler som sitter ihop. De hjälper dig att skapa ord.

Tekniker för att bli bättre

För dig som verkligen vill bli bättre och tävla mot andra finns det lite flera mer avancerade tekniker, vilka vi ser som ett hjälpmedel för att träna upp din förmåga.

  1. Skapa dina egna ordlistor i huvudet som du kan använda när du spelar. Då har du en större beredskap för att snabbt kunna hitta ord.
  2. Öva på att byta ut bokstäver i ord för att skapa nya ord.
  3. Träna på att känna igen olika ordmönster, vilket gör det lättare att hitta eventuella ord i rutnätet.
  4. Till sist, hitta en metod där du på ett effektivt sätt kan söka igenom rutnätet, exempelvis att du delar in rutnätet i olika sektioner.

Tiden i spelet kan skapa stress

Eftersom den dagliga utmaningen i Rabbel går på tid skapar det en viss stress hos en del spelare. Det kan för många, men givetvis inte alla, ge en viss blockering för att kunna hitta fler ord. Många spelare väljer att bara leta längre ord, men det är något vi som sagt inte rekommenderar. I ett spel som är tidsbegränsat måste du hitta ett momentum. Därför bör du även leta upp kortare ord för att inte tappa flytet eller fastna i att söka längre ord.

Missa inte heller att planera din tid på bästa sätt när du spelar. Du vill kunna ha tillräckligt med tid för att genomföra en sista sökning av rutnätet för att eventuellt kunna hitta ord som du missat.

Förbättra din prestation med mentala övningar

Om du är en tävlingsmänniska och vill kunna prestera så bra som möjligt finns det ett antal övningar som du kan träna på. Precis som en cyklist tränar sina benmuskler för att vara på topp kan du träna din hjärna att vara inställd på det du vill kunna prestera. Här är några övningar som du kan träna på.

Anagramträning varje dag – Att träna på att lösa anagram varje dag kommer att öka din förmåga att snabbt kunna arrangera om bokstäver. Det ger dig en fördel när det gäller att lösa de dagliga utmaningarna i Rabbel.

Associera ord – Öva på att associera olika ord med varandra. Det innebär att du ska tänka på ord som på något sätt är relaterade till varandra. De kan också ofta dyka upp tillsammans.

Träna på att minnas ovanliga ord – En annan bra övning är att träna på ovanliga ord som inte dyker upp så ofta i våra vardagliga sammanhang. Men inte bara själva orden utan även deras definitioner. Då kan du lättare känna igen dem om de dyker upp på rutnätet.

Källor och resurser

Som i de flesta spel och utmaningar är det inte tillåtet att ta hjälp utifrån, och med tanke på tidsgränsen är det inte heller en rimlig lösning. Men du kan använda olika källor och resurser för att utöka ditt ordförråd när du inte spelar för att lättare kunna hitta ord i Rabbels rutnät.

SAOL – Svenska Akademins ordlista

Det här är en fantastisk resurs för att du ska utöka ditt ordförråd, samt för att förstå och upptäcka ordmönster som är vanligt förekommande i det svenska språket.

Lexikon för synonymer och ordlistor

Precis som när du löser korsord kan det ibland behövas lite koll på synonymer och andra ordformer. Det kommer att hjälpa dig i spelet men det är inte meningen att du ska sitta och läsa ordlistor. Däremot kan det vara bra om det dyker upp ett ord, och du inte vet vad det är, att kolla upp det, memorera det eller skriva ner det.

Hur är Rabbel jämfört med andra ordspel?

Vi har redan inledningsvis nämnt att Rabbel bygger på ordspelet Boggle och därför har vissa likheter med det. Men den största skillnaden är givetvis att Rabbel fokuserar på det svenska språket och de spännande dagliga utmaningarna som spelet bjuder på.

Många ordspel som du kan hitta online är på engelska, vilket inte tilltalar alla människor. Rabbel däremot erbjuder ett ordspel som är på svenska och som vänder sig till personer som vill ha ett spel med svenska språket som grund. Det är oavsett om det är svenskar som vill testa sin förmåga att använda sitt modersmål eller om det är personer som vill förbättra sin svenska.

Vad är unikt med Rabble?

  1. Spelet har fokus på svenska språket
  2. Det erbjuder nya bokstavskombinationer varje dag, vilket ger en ny daglig utmaning.
  3. Du får ledtrådar så snart du klarat av första utmaningen som kan leda till att du maximerar din poäng.

Stort intresse bland spelare online

Rabbel har sedan det lanserades lockat många spelare som är positiva till spelet. Just enkelheten, att det är på svenska och att det är ett suveränt tidsfördriv som ändå har en mening, är vad som uppskattas. Vad som har lett till vissa diskussioner på olika forum är att det kan dyka upp nonsensord eller en del mycket ovanliga ord.

Spelare möts på olika forum

Som vi nämner ovan har diskussioner tagit fart på olika forum och inte bara för att hitta fel. Det är en genuin spelargemenskapen när det gäller Rabbel och spelarna är engagerade och aktiva med många livliga diskussioner. Här kan du även ta del av de bästa orden som spelare hittat och strategier som kan vara hjälpsamma. Det gäller både på olika sociala media och i dedikerade spelgrupper på nätet. Det är något vi ser som positivt eftersom det inte bara skapar en spelargemenskap. Det skapar även en samhörighet där spelare tack vare Rabbel lär känna varandra och hjälper varandra att bli bättre på spelet.

I dessa forum dyker även tips och råd upp hur spelet kan bli bättre. Bland annat nämndes en efterfrågan om att kunna se rutnätet från dagen innan och de ord som var giltiga för det. En feedback som spelutvecklaren snabbt anammade och implementerade.

Spelets utveckling i framtiden

Rabbels spelutvecklare har verkligen visat att spelarnas feedback är viktig och betydelsefull. Om inte annat visar ovan nämnda exempel det. Det finns en hel del funktioner och förbättringar som finns med i framtidens uppdateringar för att utveckla spelet, allt från ordlängd och svårighetsgrad till utmaningar byggt på teman. Vilket är aspekter som garanterat kommer att se till att spelarna tycker att spelet är engagerande och intressant. Vad uppdateringarna kommer innebära enligt spelutvecklaren är följande:

  1. Utmaningar med tema: Det innebär att vissa dagar har ett särskilt tema, vilket kan vara historia, teknik, natur eller något annat intressant tema som gör att spelet blir mer varierat. Och kanske även mer utmanande.
  2. Variera svårighetsgraden: Genom att variera svårighetsgraden blir det både mer lockande och lämpligt för allt från nybörjare till mer erfarna språkexperter och spelare.
  3. Utökad ordlängd: Tankar finns på att det ska gå att inkludera ord som har fler bokstäver i vissa utmaningar för att det ska bli svårare.

Rabbel vill ha aktivt spelarengagemang

Spelutvecklaren bakom Rabbel vill engagera spelarna och kommer i framtiden kontinuerligt erbjuda uppdateringar. Men även att hela tiden ha spelarnas feedback och omdömen i åtanke. För att vara uppdaterad om vad spelarna söker och önskar kommer det genomföras undersökningar och utvecklaren strävar efter att ha en öppen dialog med spelarna för att få information om deras önskemål och vad de vill ha ut av spelet.

Vanliga frågor och svar:

Vad är Rabbel för typ av spel?

Rabbel är ett svenskt ordspel baserat på Boggle, där spelaren ska hitta så många ord som möjligt i ett rutnät av bokstäver.

Uppdateras spelet varje dag?

Rabbels rutnät blir dagligen uppdaterat med nya kombinationer av bokstäver och utmaningar.

Kostar det något att spela Rabbel?

Nej, Rabbel är helt gratis att spela.

Finns Rabbel bara på svenska eller går det att spela på andra språk?

I dagsläget kan du bara spela Rabbel på svenska.

Hur får jag poäng i Rabbel?

Du får poäng för det antal ord som du hittar i dagens spel. Ju fler du hittar desto högre poäng.

Kan jag se det spel jag spelade igår?

Ja, det kan du och det ger dig möjlighet att se vad du kan förbättra.