logo

Ordel idag

Ordel är den svenska versionen av det omåttligt populära Wordle. Du kan dagligen hitta ett utvalt ord på fem bokstäver. Här kommer våra bästa tips på hur du blir bättre på att lista ut Ordel idag och få bättre statistik. Det finns flera olika strategier du kan använda dig av.

ordel idag

Gissa inte Ordel idag på första försöket

Om du vill lösa Ordel på ett lyckat sätt är det bäst att använda sig av en lyckad strategi. Välj inte bara ett ord utan överväg dina strategier. Det är alltid bäst att tänka logiskt när du vill hitta ditt Ordel idag.

Det finns ungefär 1000 ord att välja på när du ska spela Ordel. Du har alltså väldigt små chanser att pricka rätt på första försöket. Det första ordet bör alltså vara del av din strategi. Välj ett ord som har så många vanliga bokstäver som möjligt. Då kommer du att begränsa dina alternativ.

Använd dig av de vanligaste bokstäverna

Vill du maximera dina chanser att hitta rätt Ordel idag bör du använda några av de vanligaste bokstäverna i svenskan för ditt första ord. De vanligaste bokstäverna i svenskan är s,t, n, r, a och e. Om du tar med så många bokstäver som möjligt av dessa i dina två första ord så har du en bra chans att lyckas.

Fyller du i dessa plus några andra bokstäver har du redan eliminerat 10 alternativ. Då har du en bra grund att stå på till dina resterande gissningar.

Hitta ett favoritord att börja med

Om du följer med i Wordle och dess forum vet du att det ofta diskuteras vilket som är det bästa ordet att börja med. Det handlar om att pricka in så många bokstäver som möjligt. Du kan tänka precis på samma sätt när du ska hitta Ordel idag.

Hittar du ett bra ord så kan du alltid börja med det, oavsett dag. Då har du alltid en bra chans att lyckas lösa dagens ord.

Ordel idag

Ta dig tid att lösa Ordel idag

När du har fyllt i ditt första ord är det bäst att stanna upp för en stund. Kom ihåg att du alltid har 24 timmar på dig att lösa Ordel idag. Du behöver alltså inte känna dig stressad när du ska lösa det. Ta en titt på vilka bokstäver som är kvar och överväg vilka ord som kan passa.

Om du har spelat Ordel en längre tid kan du också utesluta ord som har kommit tidigare. Det är väldigt sällan samma ord kommer igen, så nära inpå en ny Ordel. Prova och fyll i vissa ord och fundera över vilket som kan passa bäst.

Glöm inte att du kan använda samma bokstav flera gånger

Det finns många svenska ord på fem bokstäver där en bokstav återkommer flera gånger. Här följer några exempel på det:

  • Affär
  • Aning
  • Basta
  • Dessa
  • Fanns

Så bara för att du har ett grönt T i ordet betyder det inte att du inte behöver tänka på den bokstaven igen. Det är mycket möjligt att den återkommer på en annan plats i ordet på en plats. Det är något du måste ha i åtanke när du gissar vilka ord som finns.

Glöm inte bort de ovanliga bokstäverna när du löser Ordel idag

Vi har pratat mycket om att använda de vanligaste bokstäverna när du löser Ordel idag men det gäller också att ha de andra bokstäverna i åtanke. Q, W och Z är till exempel bokstäver som väldigt sällan används i svenskan. Det betyder dock inte att de aldrig kommer att dyka upp.

Om du börjar få ont av alternativ kan det mycket väl vara ett lite mer ovanligt ord. Försök slänga in en av dessa bokstäver och se om det passar. Om du får in en av dessa svåra bokstäver brukar du ha ganska få alternativ att välja bland.

Titta på ledtrådarna

Du får inte glömma bort att du alltid får ledtrådar för varje ord som du skriver in. Om en bokstav blir lila ska den vara med i ordet. Den sitter just nu bara på fel plats. Därför kan du skala ner orden. I takt med att du gissar på flera ord kommer du också se vilken plats en viss bokstav ska sitta på.

Om du fastnar på ett Ordel idag kan du också gissa på ett utfyllnadsord. Då gissar du på ett ord där ingen bokstav finns med. Målet är att få fram ytterligare bokstäver som ska vara med i ordet.

Ordel idag

Går det att få fram lösningen på Ordel idag?

En fördel med den engelska versionen Ordel är att du alltid kan söka på dagens lösning. Det finns flera hemsidor som delar med sig av dagens ord redan på morgonen. Tyvärr så finns det inget liknande för Ordel idag ännu. Det kan hända att någon skapar en sådan hemsida i takt med att spelet blir mer populärt.

I nuläget måste du alltså spela spelet för att få fram lösningen. Du kan också fråga någon kompis som brukar spela. Något som är lite tråkigt med Ordel är att du inte ser det rätta svaret om du förlorar omgången. Du måste vänta tills nästa dag innan du ser svaret på Ordel idag.

Hur blir man bättre på Ordel idag?

Det finns egentligen inga genvägar till att bli bättre på Ordel idag. Om du spelar regelbundet kommer du att få en känsla för spelet och lära dig hur orden brukar vara uppbyggda. Du kommer även att få ett större ordförråd.

Många som spelar regelbundet hittar sin egen strategi och håller sig till denna. Det kan till exempel vara att alltid starta med samma ord. Det är också bra att komma ihåg att alla förlorar ibland. Då är det bara att ta nya tag nästa dag.

Håll koll på din statistik för Ordel idag

Om du gillar statistik kommer du inte bli besviken på Ordel. Det finns mycket statistik du kan ta del av. Du ser bland annat hur många Ordel du har klarat i procent. Du ser även hur många dagar i rad du har en svit.

Vill du vara säker på att din statistik sparas är det bäst att öppna ett konto, helt gratis. Du kan till exempel göra det med ditt Google-konto. Då har du kvar statistiken även om du brukar spela från olika enheter. Det är perfekt om du brukar spela både från mobilen och datorn.

Vanliga frågor och svar

Det släpps ett Ordel om dagen. Det nya ordet släpps alltid klockan 05:00 på alla enheter.

Du kan alltid se rätt svar från de tre senaste dagarna. Du kan dock inte gå längre tillbaka i tiden än så.

När du fyller i ordet på Ordel.se ska alla bokstäverna bli gröna. Då vet du att du har rätt svar.

Nej, det finns det inte. Du kan dock fråga runt om någon du känner redan har spelat och vet det rätta svaret.

Ja, det kan du göra. Du kan antingen öppna hemsidan direkt i din mobil eller ladda ner appen helt kostnadsfritt.