Det är nog många som inte är helt säkra på när, i både tal och skrift, man ska använda orden var och vart. När man exempelvis frågar någon om sitt hem, säger man “Var bor du?” eller “Vart bor du?”. Det är inte alltid enkelt att veta svaret eller vad som skiljer dessa frågeord åt, men det kommer denna artikel att ge svar på och hjälpa att reda ut.
Vad är skillnaden mellan var och vart?
Enligt Isof (Institutet för språk och folkminnen) så handlar den stora skillnaden mellan de två frågeorden var och vart om hur något befinner sig eller vilken riktning det har. Med andra ord, så handlar det om ett objekts befintlighet samt riktning.
När ska man använda var?
Men hur ska man egentligen tänka när det gäller ordet var? Isof förklarar att gällande detta frågeord så handlar det om befintlighet, alltså var ett objekt befinner sig. Detta betyder att ifall man pratar eller skriver om exempelvis befintligheten av en sak eller en person, så används frågeordet var. För att göra det förhoppningsvis lättare finns några exempel nedan som visar hur detta frågeord används.
“Var bor din mormor?”
“Imorgon när vi ska ses, var vill vi mötas?”
“Den halsduken som du lånade av mig, var har du lagt den?”
När ska man använda vart?
När det kommer till frågeordet vart så förklarar Isof vidare att man istället fokuserar på ett objekts riktning, alltså vart något eller någon är på väg. Därmed ska detta frågeord användas när man uttrycker, i tal eller skrift, vilken riktning en sak eller person har. Nedan finns också några exempel när vart används för ytterligare förtydligande.
“Vart är du på väg?”
“När ni ska åka på semester, vart ska ni resa?”
“Vet Kalle vart han ska gå?”
Tal- och skriftspråk för var och vart:
Utöver den stora distinktionen mellan var och vart, som gäller befintlighet och riktning, så förekommer även skillnader när det kommer till frågeordens användning i tal- och skriftspråk. Dock kan vi först behöva reda ut vad tal- och skriftspråk egentligen är samt vad som skiljer dessa åt. UR förklarar att talspråk är det språk som används informellt, när man exempelvis pratar eller smsar med en kompis, medan skriftspråk är mer formellt och bör användas vid bland annat skolarbeten.
Vidare förklarar Isof vad som gäller för frågeorden var och vart när det kommer till tal- och skriftspråk. Runtom i Sverige så finns inga tydliga skillnader mellan dessa två ord när det kommer till talspråk. Detta betyder att frågeorden ofta används på samma sätt när man talar med varandra, exempelvis förekommer både “Vart ligger stranden?” och “Var ligger stranden?”.
Men när det istället handlar om formella sammanhang och skriftspråk så rekommenderar Isof att följa reglerna gällande befintlighet och riktning för att särskilja på var och vart. Detta menas vara den språkliga normen när man använder formell skrift.
Tips för att skilja mellan vart och var:
Trots att vi nu har beskrivit skillnaderna mellan frågeorden var och vart, både gällande vilka grammatiska regler samt olika sammanhang som gäller, så kan det fortfarande vara svårt att förstå eller greppa helt. Därför finns det en bra minnesregel som förhoppningsvis gör det hela enklare.
- Är svaret där eller dit?
Ett bra tips, enligt Isof, för att kunna minnas skillnaden mellan var och vart är att se vilket svar man kan få på frågan där frågeordet används. När man får svaret där ska var användas, medan ifall svaret istället är dit passar ordet vart bättre.